Facebook Twitter Linkedin Youtube Instagram

Ajuntament del Masnou

Medi Ambient
El Masnou: residus i reciclatge
Les persones sempre han produ´t residus com a conseqŘŔncia de la seva activitat. A causa del creixement del consum i les noves formes de vida, aquests residus han anat augmentant cada vegada mÚs fins arribar a lÝmits alarmants: cada dia es produeixen al mˇn uns 4 milions de tones de residus, que ocupen 20 milions de metres c˙bics, Ús a dir, l'equivalent a tota la superfÝcie del Masnou amb una altura de mÚs de dos pisos!

Per tal d'intentar minimitzar l'impacte dels residus sobre el medi ambient i sobre les nostres vides, fa temps que es parla de l'estratŔgia de les 3R, que consisteix a:


eduir: produir menys residus. Exemple: comprar fruita a granel en comptes d'empaquetada en safates de porexpan.


eutilitzar: utilitzar les coses tant com es pugui abans de llenšar-les. Exemple: escriure la llista de la compra al revers d'alguna carta comercial que ens hagi arribat.


eciclar: donar un nou ˙s als materials dels productes que ja no fan servei. Per reciclar, abans s'han de separar els materials, per aix˛ Ús tan important que en llenšar la brossa ho fem separadament. Exemple: podem utilitzar el vidre d'una ampolla per fer-ne una altra.

Com es pot observar, les 3R segueixen un ordre l˛gic: Ús millor no arribar a produir els residus, per˛ Ús inevitable que en produ´m alguns, que cal fer servir tant com puguem abans de donar-los per in˙tils i aleshores Ús quan arriba el moment d'aprofitar els materials que els formen per donar-los un nou ˙s.

Des de la seva creaciˇ, el concepte de les 3R ha anat evolucionant, per˛ l'esperit continua sent el mateix. AixÝ, aquests ˙ltims anys ha entrat amb forša el concepte de “prevenciˇ de residus”, definit per l'AgŔncia de Residus de Catalunya com “l'estratŔgia basada en la disminuciˇ del pes, el volum, la perillositat i la producciˇ de residus a travÚs d'una reducciˇ directa de la generaciˇ de residus o d'iniciatives de reutilitzaciˇ”; Ús a dir, evitar la producciˇ de residus aplicant les dues primeres erres. TambÚ hi ha autors que parlen ja de les 5R, afegint a les tres inicials les de Retornar i Reparar.

Com es pot observar, es tracta de petites variacions que completen el missatge de les 3R, per˛ que no el deixen obsolet.

Informaciˇ publicada el 31 de gener de 2007
Anteriors SegŘentsLa DeixalleriaEl Masnou. Terra de maroferta formativa CFPAM"El Masnou Viu"Perfil del contractant
Anteriors SegŘentsBiblioteca Joan CorominesEspai EscŔnic Ca n'HumetOficina Local d'HabitatgeQueda'tCentre d'Empreses Casa del MarquŔs
Prat de la Riba, 1. 08320 El Masnou. Tel. 93 557 17 00